söndag, november 04, 2012

I nöden prövas vännen.

Ja så heter det ju, och det ligger väl en del i det. Men för min del är det även så att i nöden prövas tron. Många blir stärkta i sin tro när tragiska och jobbiga saker inträffar, jag är tvärtom. Jag vacklar. Tvivlar. Inte så att jag skyller allt dåligt som händer på Gud, så fullkomlig är inte ens han, men man borde inte ha klarat inträdesprovet till himmelriket än när man är dryga 40 och har ett barn som just börjat skolan. Eller är dryga 50, inte har nån grundsjukdom som tyder på att slutet är nära, har en stor familj och nytt äktenskap där kärleken inte kan missas ens av den som är både blind och döv. T ex. Hittills har jag gått ur de där situationerna med tron kvar... men den är inte självklar.

På tal om det oundvikliga slutet så var vi idag vid både Peters pappas grav och min farmor och farfars. Och Simon undrade som vanligt en massa. Bl a om mina far- och morföräldrar. "Mamma, visst är det så att din mormor vet vem jag är men har aldrig träffat mig?" Och njo, så är det kanske. När mormor gick bort hade vi inte skickat vår adoptionsansökan, men jag har fått veta att hon undrat en hel del hur det gick för oss och jag önskar så att Simon fått träffa henne. Och tvärtom. Jag tycker att Simons tanke känns bra...

För att växla ämne helt så återgår jag till det där som en stor del av mitt liv kretsar kring: mat. I detta fallet bars. Ni vet såna där oftast platta fyrkantiga och oftast goda sakerna man kan köpa att ersätta enstaka mål med men som mest smakar godis och egentligen inte är så nyttiga? På nätet finns massor och åter massor av recept på hemmagjorda bars, både "råa" och såna som gräddas i ugn. Jag har testat tre varianter, med inspiration från recept men ej rakt av.

Första varianten bestod av proteinpulver med chokladsmak, hackade jordnötter, äggvita, kakao och sötningsmedel. Det var ungefär vad jag hade hemma. De gräddades i ugn och blev skitäckliga!!!

Andra varianten bestod av proteinpulver med chokladsmak, hackade sötmandlar och hasselnötter, äggvita, kakao, pumpafrön, jordnötssmör, mjölk och agavesirap. De gräddades i ugn och blev... ätbara. Inte mycket mer men ändock.

Tredje sorten bara stelnar i kylskåp. 1 äggvita, 2 skopor proteinpulver med chokladsmak (Maxim), 1/4 dl hackade hasselnötter, ½ dl rostade pumpafrön, 1 msk jordnötssmör (med 92% jordnötter) och 1 msk agave-sirap hade jag i. Kletade ihop med händerna, plattade ut och stoppade in i kylen för stelning. Dessa blev jättegoda!! Lite kletiga, även efter nån timme i kylen, men helt okej ändå. Smakrika, och en hel del att tugga vilket gör det svårt att bara kasta i sig dem som godis. Näringsinnehåll? Jo jag tycker ingredienserna ovan är lagom till 4 st, och med de varianter jag använde blev det 150 kcal/st. 9 g fett, 6 g kolhydrater och 12 g protein. De flesta färdiga bars har minst lika mycket kolhydrater i sig som protein, här har alltså proteinet dubbelt upp.
Testa! De ser ut som... avföringen hos nån som ätit mycket järntillskott. Men smakar bra, promise!

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...