fredag, december 16, 2022

Har man anlag för hobbypsykologi ...

 ... så är sociala medier en riktig guldgruva. Det finns alla möjliga typer i vår herres hage och på nätet verkar de synas och höras aldeles extra. 

Som t ex det här. En känd person med en rejäl förmögenhet som ofta omtalas som väldigt generös och ödmjuk ger gåvor till en större grupp människor som finns omkring henom yrkesmässigt, personer som sannolikt inte direkt står på nödens brant men inte alls har lika fett bankkonto som henom. Detta skrivs det om ... och genast kommer det klagomål på att h*n ger till fel människor. De där människorna kunde minsann köpa sina grejer själv,  h*n ska i stället ge till fattiga svältande människor! 
Men alltså, h*n måste väl få ge gåvor till folk i sin omgivning utan att kritiseras för det? Rätten att göra vad man vill med sina pengar gäller väl inte bara de med lägre inkomster? Och om h*n nu är generös och ödmjuk som det sägs så är det nog oerhört sannolikt att h*n hjälper andra med, nödställda och behövande på olika sätt, tror ni inte det? Varför antas h*n INTE göra det? 
Som grädde på moset är de som har en massa åsikter till vem och vad andra ger sina pengar ofta sådana som inte direkt är så givmilda själv. 

Och som det här t ex. Låt säga att någon i en inspirationsgrupp för matlagning och bakning och sånt gjort 5 sorters julgodis, visar upp resultatet och uttrycker en önskan om tips på en 6:e sort för att presentaskarna godiset ska ges bort i har 6 fack. Det är rätt simpelt och tydligt va?
Men då kommer svar av typen "jag gör inte julgodis alls! Det är för onyttigt!" Och "Vi har slutat med julgodis för det åts aldrig upp". Och "Du har använt fel choklad till tryfflarna, det ska vara mörk!". För att inte tala om "Jag tycker inte om chokladbollar". Eh, okej, vad tillför ni i sammanhanget?
Som grädde på moset så är de som ofta UTAN att det efterfrågats tips och råd kommentarer att någon använt fel färs till köttfärssåsen eller fel ansjovis till Jansson, har för stora köttbullar, tillagat på fel sätt så det blir för lite matos eller lagt upp på fel typ av tallrik o s v ofta sådana som inte själv delat med sig av någonting alls. 

Eller som det här. Någon lägger fram nåt som fakta som dock antingen är felaktigt eller som det inte finns stöd för. När detta påtalas så menar denna någon att h*n menade nåt annat än det h*n skrev. Och det är ju lätt hänt, man kan uttrycka sig tokigt så innebörden blir fel. Men i stället för att t ex svara att "ja jag uttryckte mig lite tokigt, jag menar att ..." så slåss denna någon med näbbar och klor för att det är övriga som tolkat fel. De borde ha förstått att h*n inte menade A som h*n skrev utan egentligen menade B och de vill minsann bara bråka! Försök att lugna ner det hela med att förklara att man ju bara kan utgå från det som verkligen skrivs, inte vad som inte skrivs, men att man nu vet vad h*n menade och h*n själv vet att det blev fel så det är ju bara att gå vidare ... Men nej, andra var minsann bara petiga besserwissers och "jag ska minsann lämna gruppen för folk är så otrevliga!".
Som grädde på moset är dessa "någon" ofta snabba med att peta i vad andra gör och tycka att de gör fel, alltså rena åsiktsfrågor till skillnad från faktafrågor. Så för andra att påtala faktafel är tydligen hemskt och otrevligt men för denne någon att lägga personliga åsikter på andras liv är helt okej. 

"För du själv beter dig perfekt på nätet?" tänker ni kanske. Och nej, det gör jag inte 😀. Och jag gör mig precis som på föräldraNätet- och Allt För Föräldrar-tiden emellanåt icke-omtyckt av en del. Som t ex genom att ha fräckheten att efterfråga källa och belägg för medicinska påståenden eller påtala rena faktafel, genom att utmana argument och testa dess hållbarhet och genom att inte ändra ståndpunkt om saker och ting bara för att andra tycker jag ska göra det 😉. Men mitt mål i livet har aldrig varit att bli omtyckt av hela världen, de som finns mig nära tycker förhoppningsvis om mig dock 😍. Om inte Internet funnits hade jag heller inte haft en del av mina fina vänner och välbehövliga bollplank i mitt liv och jag hade t ex antagligen inte blivit uppmärksammad på vad det kunde vara för sjukdom jag drabbats av och kanske fortfarande sökt efter svar, sociala medier ger mig absolut mer positivt än negativt och om jag i perioder känner att det inte är så då tar jag en liten paus. Men ibland undrar jag absolut hur folk är funtade, eller snarare kanske varför de är funtade så 😕.

Sorry för ordbajseri! Detta är sånt som snurrar i min skalle på nätterna när det där med sömn inte verkar stå på schemat. 


Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...