fredag, december 16, 2022

Lucka 16. En oerhört misshandlad låt ...

 ... tycker jag att detta är. Den är ju lite udda med sin text om en immigrant från Irland som sitter i tillnyktringscellen på julafton efter ett av många bråk med sin flickvän och den måste nästan framföras udda med. Jag har hört så många versioner av andra artister som är rena låtslakten, och att översätta till svenska, norska eller tyska t ex gör inget bättre. Nej på min spellista är det bara originalet med The Pogues & Kirsty MacColl som duger. 


2007 beslutade BBC att inte spela låten p g a dess obsceniteter men det tog inte många dagar förrön den massiva kritiken fick dem att ändra sig igen. Titeln Fairytale of New York togs förresten från en roman med samma namn, skriven av J P Donleavy, och valdes inte förrän efter låten var färdigspelad. I början av videon här ovan kan ni bl a se Matt Dillon, ett stort The Pogues-fan, i rollen som polisen som burar in immigranten. 

Kirsty MacColl avled för övrigt bara 41 år gammal 2000. Dödsfallet blev väldigt uppmärksammat och omständigheterna är ännu inte helt klarlagda, men det handlade i alla fall om en dykolycka då hon lyckades rädda sin ena son men själv föll offer för en motorbåt som körde på henne. 

Shane MacGowan, sångaren i The Pogues, ses av många som en nyskapare av den irländska folkmusiken och har utöver MacColl samarbetat med bl a Sinaed O'connor, The Dubliners och U2. 


Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...