fredag, december 15, 2017

Lucka 15: julgröten.

Tomtegröt, risgrynsgröt, julgröt... Kärt barn har många namn.

Att vi äter risgrynsgröt till jul beror troligen på att risgryn förr var dyrt och därmed var gröten en festrätt, och för att lyxa till det ytterligare kokades den med grädde. Nu äts ju risgrynsgröt året om förvisso, t ex till frukost med kanel och mjölk, men som dessert och med saftsås eller bärsås intas den fortfarande främst till jul. Av resterna görs ofta ris a la Malta, där gröten blandats med vispad grädde och smaksatts med vanilj, eller risgrynspudding.

Enligt folktron så skulle man hålla gårdstomten nöjd genom att på julaftonsnatten sätta ut en tallrik julgröt (som länge gjordes på korngryn och inte risgryn) med en klick smör i till denne, annars kunde man råka ut för hämndaktioner. Detta utvecklades sedan till att ställa fram en tallrik gröt till jultomten att äta när han kom med klapparna.














Men varför lägger vi en sötmandel i gröten då? Jag har läst mig till att det är en dansk tradition, tänka sig att vi hämtat saker från andra länder än Tyskland 😊. Ursprungligen var mandeln en bra sak att få på sin tallrik, för det innebar att man fick en mandelgåva som t ex kunde bestå av godis eller en leksak. Det sades även att den som fick mandeln skulle bli gift under det kommande året, om vederbörande inte redan var det alltså. Men senare började man på en del håll lägga en bittermandel i gröten i stället för sötmandeln, och den som fick den skulle då absolut inte bli gift. Hygglo. Numera är det vanligare att den som får mandeln ska ta hand om disken eller hitta på ett rim till gröten, det förstnämnda brukar man dock slippa lindrigt undan på.

I min familj är vi inte riktigt sams kring gröten. Dels hurvida gröten ska vara kall och såsen varm eller tvärtom eller om allt ska vara kallt eller... och dels hurvida vi ö h t ska ha gröt på julafton. En del röstar emot för att man är för mätt efter julmaten, jag själv är inte så hemskt mätt (kanske för att jag ju inte äter köttet och sillen och...) och tycker att gröten hör till. Och man kan ju vänta ett tag efter maten faktiskt. Vi får väl se hur det blir i år.

Vet ni förresten hur man märker att tomten blivit gammal?
Jo han har börjar prata så grötigt och ser risig ut.













Idag 15 december har Gottfrid namnsdag och Nederländerna firar Kungarikets dag. För 17 år sedan stängdes Tjernobyls sista kärnreaktor ner och 3 år dessförinnan avgår Nelson Mandela som partiledare för ANC. Det återstår 16 dagar av år 2017.

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...