torsdag, december 21, 2017

Lucka 21: julkrubban.

Urkrubban, krubban av alla krubbor, Krubban med stort K utgörs av fem brädbitar av bok som placerats ut i Rom på 300-talet. Brädbitarna sägs vara rester av den krubba Jesus lades i när han fötts i stallet i Betlehem och de enda som finns kvar efter att örviga delar tidigare förstörts. På platsen står än idag kyrkan Santa Maria Maggiore.
Santa Maria Maggiore i Rom

Julkrubban som sed är förknippad med den romersk-katolska kyrkan. På juldagen 1223 hade den helige Franciskus av Assisi ställt upp en krubba med hö i skogen och denna visade han upp för folket i samband med att han höll mässa. I krubban fanns dock varken Jesus, Maria eller Josef utan en oxe och en åsna. När krubborna spreds till andra ställen präglades de länge av landskapsbilden och lokala företeelser, först långt senare kom krubborna att innehålla de figurer vi idag känner igen som dem heliga familjen, herdarna och de vise männen. Första skildringen av en krubba i Sverige kommer från ett högborgligt hem i Göteborg kring 1870.


I bland annat Svenska kyrkan fanns på 1800-talet ett motstånd mot krubborna då de sågs som katolska och de var under en tid också förbjudna i protestantiska kyrkan. Men 1906 möter vi för första gången en julkrubba i kyrklig miljö, och numera finns de i nästan varje svensk kyrka.

Och apropå de vise männen så klargörs det faktiskt inte i Bibeln att de är tre till antalet, det har bara antagits så eftersom Jesus gavs tre gåvor. Och stjärnan över Betlehem som sades ha väglett dem till krubban i Betlehem är det enbart evangelisten Matteus som skriver om.

I vårt hem finns också en julkrubba och det har hänt mystiska saker i anknytning till den. Bland annat så försvann Josef för ett gäng år sedan. Julen därpå dök han upp igen men i stället försvann en av de vise männen. Och han återkom aldrig. Nu behöver det som sagt inte alls ha varit just tre vise män men det är ändå så traditionen har blivit så för ett par år sedan beslöt vi helt sonika att skaffa en ny. Och eftersom man inte bara kan köpa en ensam vis man utan får hela gänget på köpet så har vi nu några reservfigurer. Det är bara att hoppas att det är någon av de andra som försvinner nästa gång.

Än så länge är krubban glest befolkad, Josef och Maria har ju inte kommit fram än. Men det finns några djur, en herde och en ängel beredd att vaka över barn som måhända tänkt födas. Ljusslingor har de också i stallet minsann, de var lite före sin tid där i Betlehem.


21 december har Tomas namnsdag. Har ni hört talas om talesättet "Om Anders braskar Tomas slaskar" och/eller tvärtom? Det härrör från gamla bondepraktikan och utgår från att Andersdagen (30 nov) är kall blir det slaskigt och Tomasdagen och tvärtom. Detta datum 1898 uppräcker Marie och Pierre Curie grundämnet Radium. 21 december är även Hörselskadans dag och Alla broars dag.

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...