tisdag, oktober 24, 2017

Nattliga funderingar.

Jag vet, det är inte direk natt nu men jag är lite långsam i svängarna emellanåt. Eller ganska ofta snarare. Den gångna natten har i alla fall varit av det sömnsnåla slaget och hjärnan har fått gott om tid att grubbla, tänka och tycka.

Jag har bl a funderat på mina fellow vegetarianer och veganer och hur de ofta vill lägga ansvaret för sin egen (o)förmåga att läsa förpackningarnas info på tillverkaren i stället för sig själva. Jag ser t ex ofta upprörda inlägg i vego-grupperna på facebook om hur de råkat köpa produkter med ägg och/eller mejerier i, när de velat ha helvegetariskt, trots att det tydligt står lakto- och/eller ovo-vegetariskt på dem (vilket betyder just att de innehåller ägg och/eller mejerier). "Jag läste inte så noga så jag blev lurad". Eh, tja kanske blev du lurad men inte av tillverkaren utan av dig själv då. "De borde göra det utan ägg och/eller mjölk i stället!". Tja det kan ju vara önskvärt både ur vegetarian-synpunkt och allergi-dito men det är ju inte deras ansvar att man som kund inte läser. Deras ansvar sträcker sig till tydlig märkning och marknadsföring som inte är vilseledande, sen är det konsumenternas ansvar att vara uppmärksam på det som är viktigt för en själv.

Jag har också funderat på mina fellow sjukdomsdrabbades orealistiska förväntningar på t ex artiklar eller TV-inslag rörande fibromyalgi i första hand. Vi pratar ofta själva om hur komplex sjukdomen, eller syndromet snarare, är. Om hur många symtom som kan knytas till det. Och om hur olika individer med fibro kan drabbas resp. bli hjälpta av t ex läkemedel. Ändå förväntar sig många att ett tjugo minuters inslag på morgon-TV eller en halvsidesartikel i tidningen ska vara heltäckande, och för mig är det rätt givet att det inte riktigt går ihop. Att det t ex är rimligt att kardinalsymtomen tas upp i första hand, inte samtliga symtom som man kan drabbas av, och att situationen hos just den individ som medverkar i intervjun eller i inslaget påverkar vilka sidor av sjukdomen/syndromet som ges. Andra förväntar sig måhända inte en heltäckande bild, men däremot en bild som ska motsvara _deras_ situation. DE kan inte jobba alls, så det är del att ha med en fibrodrabbad som faktiskt kan jobba för då kan ju tittarna tro att alla kan det! DE har även magåkomman IBS, en förvisso ganska vanlig samsjukdom vid fibro men majoriteten har det inte , och är därför upprörda för att man inte pratade om det i TV. O s v. Alltså jag förstår mer än väl hur jobbigt det är att mötas av både okunskap och oförståelse vilket tyvärr många gör, och jag tycker att ett något sånär seriöst inslag ska ta upp allmänt att det finns många symtom utöver kardinalsymtomet med smärtan och att det är olika hur hårt drabbad man är. Men förväntingarna, eller kraven rentav, är ofta inte realistiska.

Den kanske tuffaste, svåraste och mest avancerade funderingen rör hurvida jag ska testa min nya jacka under en promenad idag eller ej. Ja jag har kanske äntligen hittat en riktigt bra jacka som både är vattenavvisande (den står inte emot fullständigt ösregn men ska klara mer normalt blötväder) och kan vara riktigt värmande (avtagbar innerjacka) utan att vara alltför klumpig. Nu har jag byggt upp sådana förväntningar att besvikelsen om den inte visar sig motsvara dessa kan bli enorm. Så det kanske är vettigt att testa redan idag, för ju snabbare ev. besvikelse kommer desto snabbare kan jag komma över den och gå vidare?

Ja ni ser, i brist på sömn kan världsväsentligheter avhandlas. Man får ta det onda med det goda. 

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...