måndag, oktober 23, 2017

Man får vara glad för det lilla! som flickan sa.

Det finns nå't med min kropp som fortfarande fungerar: luktsinnet!

Jomen lyssna. Maken pysslade härom kvällen men väldigt gasig matlaging, han gjorde bl a både kåldolmar och kålsoppa. Jag åt verkligen inte en smula eller droppe av något av det men lukten gick liksom inte att undvika det minsta. Följande natt och morgon hade jag den kraftigaste flatulens jag upplevt på länge 😝 (pluspoäng för mina väl valda mer finsmakliga ord tack). Det måste väl om något vara ett bevis för ett oerhört väl fungerande doftsinne??
















Just nu är det inte mycket annat som fungerar med kroppen, vilket förvisso var ganska vältajmat då jag ändå spenderat större delen av min helg med att vara bowlinggroupie så jag hade något att "skylla på" för att jag varken promenerat eller lagt ner nån tid på hem och hushåll o s v. Jo jag vet att jag inte egentligen behöver någon sådan ursäkt men, tja, det känns bättre på något sätt ändå. Men imorron, när det är 2 månader kvar till julafton, ska något väldigt viktigt ske: glöggen ska sättas! Denna gången ihop med en väninna som inspirerats att prova att göra egen hon också. Jag känner mig som en oerhört värdefull förebild 😊.

Till helgen hoppas jag att formkurvan vänt uppåt igen. För efter att glöggsättningen flyttats från fredag till tisdag så har det bestämts att vi ska ut på puben, lyssna på lite livemusik och umgås med gamla och nyare bekanta på fredagen i stället, något som inte blir av så ofta numera men brukar vara himla trevligt när det väl sker, och på lördag är det Halloweenfest. Vilket påminner mig: jag måste fixa lite småsaker med min "kostym". Men, som tur är kan det göras halvliggandes i nån skön soffhörna 👍.

Men nu, efter 17 h i sängen varav ca 12 i sovande tillstånd, måste jag försöka ta på mig nåt mer anständigt än nattlinnet och ta mig till närmsta affär för inköp av glöggingredienser. Utöver svagdrickan, den kommer väninnan med. Perfekt!

Recept? Javisst. Detta blir ca 6 liter färdig glögg:
Skaffa dig en meeeegastor spann/hink eller hellre mer praktiskt två stycken på vars 5 liter. Lägg däri (totalt alltså, ev. uppdelat på två då) 6 skivade potatisar, 500 g russin, två bitar kanelstång, ca ½ dl tärnad ingefära (skalad), 1 paket smulad jäst, 3 kg socker, 4 msk hela nejlikor och 4 msk kardemummakärnor.

Blanda, tillsätt 3 liter svagdricka, rör om väl och tillsätt ytterligare 3 liter. Rör om igen, täck med några lager plastfolie som spänns med gummiband eller snöre och stick ett tiotal hål i. Låt sedan jäsa i 4-6 veckor innan glöggen filtreras och hälls upp på flaskor. Förvara mörkt och svalt.

Jag brukar göra ½ sats, men nu är förra årets nästan helt slut så jag kommer att göra hel sats. Så har vi både till i år och nästa då den egentligen är som godast, lagrad och fin.

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...