torsdag, december 10, 2015

Tre gubbar, tre gubbar...

... blev det inte idag. Inte en enda gubbe faktiskt. För pepparkaksgubbarna verkar ha slagit följe med den försvunne vise mannen och stuckit på grabbsemester. Busar! Men det blev några riktiga svin... Pepparkaksgrisar alltså. Och ett gäng gummor, stjärnor, blommor och hjärtan. De stora hjärtanen ska dekoreras och hängas upp någonstanns.


Många av kakorna blev aningens mjuka så jag hoppas de hårdnar till sig efter ett tag. Jag tog väl ut dem ur ugnen för tidigt av rädsla för att bränna dem. Men när jag vågade ha dem inne lite lite längre blev de aldeles utmärkta. Och eftersom det inte är någon som helst fel på smaken dristar jag mig till att dela med mig av receptet. Fler än jag kanske levt i villfarelsen att egen pepparkaksdeg är omständg att göra, men så var det ju inte nej (kanske gjorde jag på ett annat bökigare sätt förra gången eller så är det minnet som spökar).







Lucka 10: pepparkaksdeg.

En "liten" sats som ger runt 100 normalstora pepparkakor:

Häll 2 dl strösocker, 1 dl ljus sirap och 1 dl vatten i en kastrull. Rör ihop, låt koka upp och tag bort från värmen.

Dela 125 g smör i tärningar, låt gärna stå framme i rumstemperatur någon timme. Häll över den varma sirapsblandningen, tillsätt 1 msk malen kanel, ½ msk mald kardemumma och ½ msk malda nejlikor och rör om tills smöret smält. Låt svalna till rumstemperatur.

Blanda 7½ dl vetemjöl med ½ msk bikarbonat och rör ner detta i smeten. Degen blir först ganska lös men sväller sedan så blanda inte i mer mjöl för att ni tror den är för lös. Arbeta ihop med t ex träslev och låt sedan degen stå svalt och övertäckt minst ett dygn innan ni bakar ut den.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...