torsdag, december 03, 2015

Såhär 3 veckor före julafton...

... tar jag advent som dagens ämne. Jag läste på tal om det en intressant text sprungen ur Skolverkets betonande av att det är okej av skolorna att ha adventssamlingar i kyrkan men de måste sakna religiöst innehåll. Texten, skriven av en biskop i Svenska kyrkan, ifrågasätter Skolverkets ord eftersom "det finns inget advent utan kristet innehåll" och jag ger honom medhåll. Till skillnad från julfirandet, som på många sätt är en religiös och sekulär hybrid och har sin hedniska grund redan långt innan den där speciella natten i Betlehem, så har advent sina rötter fast i religionen. Att ha adventssamlingar i kyrkan utan religiösa inslag är som att ha vinter-OS utan inslag av idrott ungefär.

Texten har också andra poänger, bl a kring nåt jag själv brukar betona d v s att det är skillnad mellan religionsfri och  religionsneutral skola och att en nolltolerans mot kontakt med allt religionsutövande knappast främjar varken identitetsutvecklingen eller elevernas möjligheter till egna ställningstaganden.
Vill ni läsa finns texten HÄR.


Lucka 3: Adventspyntning kontra jul-dito, hur gör ni?


En del tar fram rubb och stubb runt 1 advent. Tomtar och julgran och hela köret. Dit hör inte vi utan här är advent ett steg och julen ett annat även när det gäller pynt, belysning och övriga dekorationer. Just belysningen är i fokus när det handlar om advent. Vi har stjärnor och stakar i fönstren och ljusslingor ute (och inne, om sanningen ska fram). I rimlig omfattning, i mitt tycke. På skalan mellan less is more och ju mer desto bättre ligger vi nog ungefär i mitten. I år har textilierna i vardagsrummet bytt färgskala. Krubban är framtagen men den befolkas bara av lite djur än så länge.

Nu har vi inte överdrivet mycket tomtar, julgrisar och annat julpynt sedan heller men det vi har det får vänta tills tidigast skolavslutningsdagen, likaså julgran och ev. gran- eller tallris.

Alltihop får sedan vara kvar till 20:edag Knut, då dansar julen ut. Innan dess har vi också haft vår numera traditionella julfest.

Nytt för i år: ljusgardin runt altanen.

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...