onsdag, december 23, 2015

Lucka 22: nytt godis!

Jag råkade ju köpa ljus blockchoklad och blev därför tvingad (ja, tvingad!) att göra mer godis. Jag googlade och letade och fastnade för ett recept på Twix. Och det blev såpass gott att jag återger det här, komplett med förslag till förändringar och extra tips.

Botten:
Blanda 6½ dl mjöl, 1 dl socker och 225 g mjukt smör till en ganska smulig deg. Platta ut i en långpanna eller stor form med bakplåtspapper och tryck till, grädda i 20 minuter i 175 graders ugnsvärme. Låt svalna.
Mina kommentarer: det blev lite för mycket botten i förhållande till resten i mitt tycke plus att det hade varit fint med lite mer smör jämfört med mjöl. Så jag rekommenderar 5 dl mjöl, 200 g smör och 3/4 dl socker.


Kolakräm:
Rör ihop 175 g mjukt smör, 2 dl socker, 3 dl grädde och 2 msk sirap i en kastrull. Låt koka på svag värme i ca en timme eller tills såsen tjocknat till en kräm. Rör då och då. Bred krämen på botten och ställ svalt.
Mina kommentarer: välj en såpass stor kastrull att "lagret" kräm inte är så tjockt, annars kan du stå i en evighet och vänta tills den är klar. Krämen är klar när man kan göra mönster i den utan att de försvinner direkt ;-) Gör kulprov för säkerhets skull. "Kulan" ska inte bli hård utan bara binda ihop till en klump, då är krämen klar.


Chokladöverdrag:
Smält 250 g ljus choklad i vattenbad och bred över den smått stelnade kolakrämen. Ställ svalt igen.


Dela med vass kniv innan kakan/godiset stelnat ordentligt eller precis innan servering då den varit framme ur kylen ett tag, annars blir det svårare att dela i hyfsat fina bitar.


Njut!

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...