måndag, november 30, 2015

Nu har vi ljus här i vårt hus.

Julen är INTE kommen men väl adventstiden. Det är skillnad det. Så i vårt hem finns ännu ingen julgran, inga tomtar, inte en massa julpynt... men i fönstren lyser stakar och stjärnor, första ljuset av fyra tändes igår och här och där sprider ljusslingor av olika slag lite stämning.




Helt klart är det inte dock, ljusgardinen runt altanen ska bytas då vi råkade få tag på en med kallt sken vilket inte passar ihop med övriga slingor och stakar som liksom syns samtidigt. Men en annan, med varmare sken, är inhandlad och ska sättas upp innan veckan är slut. Den som blev fel får lysa upp garageväggen i stället, där syns ingen annan belysning samtidigt så det "skär sig" inte.

Igår blev det en repris från förra året i form av 1 advent-mys hemma hos Sandra, Kalle och Melvin. I egenskap av faddrar tänker vi ge den sistnämnde ett hänge av något slag varje advent tills han blir 18 eller tills han tycker vi är jobbiga och vill att vi slutar ;-) Årets hänge blev i form av ett genombrutet silverfärgat metallhjärta. Och Simon, han fick en chokladkalender han :-) Nåt han för en månad sedan sa han var för gammal för, men det tog inte många dagar förrän han drog tillbaka det påståendet.

Det var härligt att se våra grabbar ihop, Simon tar verkligen sin roll som "mini-fadder" på allvar och Melvin tyckte att han var väldigt kul att busa med och kittla med leksakerna :-)


Som vanligt bjöd det på aldeles för god fika, inkl säongens första julmust. Alltså, saffranskladdkakan t ex... Himmel! Det är nog tur att jag inte gillar att baka :-D


Imorron är det så äntligen dags för jul-längtaren nr 1 att öppna första luckan i kalendern och tända datumljuset. Nej det är inte mig själv jag syftar på.


Nåt heeeeelt annat. Gillar ni pasta med tomatsås? Brukar ni köpa färdig tomatsås? Gör inte det. Det är jätteenkelt att göra egen minst lika god. OK det går åt en del tomater men det är det värt och det bästa av allt är att det gör inget om tomaterna blivit lite övermogna.

Hacka röd eller gul lök ganska fint och fräs i olivolja. Tillsätt efter en stund hackad färsk vitlök och låt den fräsa en stund också. Sen får de tärnade tomaterna åka med i pannan och så fräses allt tills tomaterna är mjuka. Ta några varv på pepparkvarnen och tillsätt en gnutta salt och tillsätt en näve hackad basilika. Rör om. Klart! Det tar ungefär lika lång tid att göra såsen som det tar från att man sätter igång pastavattnet tills att pastan är färdigkokt (om man utgår från torr pasta).

Vill man ha en lite matigare och/eller proteinrikare sås kan man tillsätta koka linser eller bönor t ex, eller för all del korvslantar. Idag åt jag såsen som den var ihop med spagetti och smått obscena mängder ost.


Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...