fredag, december 24, 2021

Lucka 24.

 

I sista momangen försöker jag få till en sista lucka för i år. Vi är sedan en stund tillbaka hemkomna från julaftonsfirandet, sonen bygger med sitt nya lego, maken kollar på Indiana Jones och jag väntar på att tabletterna jag stoppat i mig ska ta udden av huvudvärken. 

Förrutom att det är julafton idag är det den 358:e dagen i den gregorianska kalendern, Evas namnsdag, Ricky Martins och Pernilla Wahlgrens födelsedag samt årsdagen av astronauten William Anders kända fotografi som fick namnet Jorduppgång (Earthrise). Den benämningen kanske inte säger er så mycket, men de allra flesta har säkert sett det här någon gång: 

Fotot togs under Apollo 8-uppdraget, den första bemannade färden till månen, den 24 december 1968. Det togs under omloppsbanan kring månen, någon landning blev det ju inte den gången. 

Här i Sverige har vi ju som vana att ofta fira aftnar mer än dagar med julafton som det kanske tydligaste exemplet. Det är ju natten som följer, natten mot juldagen, som symboliserar tiden för Jesu födelse i Betlehem. Händelsen beskrivs i det vi kallar för julevangeliet, egentligen Lukasevangeliets andra kapitel. Ja ni vet det som börjar med att vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Således finns t ex ingen litet barn i vår krubba än, men Josef och Maria har hunnit komma fram till stallet. 
 
Denna julafton firades hemma hos mamma och pappa i sällskap av min syster och hennes barn. Tomten hittade faktiskt dit, men p g a pandemin så kom han inte in utan lämnade bara av lite klappar. För ovanlighetens skull blev det faktiskt en liiiiiiite vit jul här, ja snövit alltså. Ett tunt tunt krispigt lager vitt låg på gräsmattorna och några buskar, och bor man där jag bor får man vara glad för det lilla! 

Jag hoppas er julafton varit fin, med eller utan snö.


Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...