tisdag, oktober 26, 2021

Ja de e vatten, vatten, bara vanligt vatten ♫♫🎜♬🎝.

Att vattnet inte rinner undan vid kraftigt regn utan skapar rejäla swimmingpooler på en del ställen  i sta'n är inget nytt och förra vecka var det dags igen då det regnade ganska ordentligt flera dagar. Men vatten har varit på tapeten, so to speak, på ett annat sätt det senaste dygnet. Ja hålan har fått sig en ny snackis och de som behöver nåt att rikta sin inneboende ilska mot har fått det. Ty igår kom rekommendation till alla inom Trelleborgs vattenförsörjningsområde att koka sitt dricksvatten då ett par prover visat på otjänligt resultat. Och alltså, jag fattar ... Det kan bli lite bökigt för förskolor, vårdenheter och sådär. Och jag fattar att man kan vara orolig för att t ex barn eller extra känsliga personer hunnit få i sig dåligt vatten. Men för de allra flesta bör det inte vara den katastrof som det låter som på många håll, och utan att man ö h t vet vad som skett så ska kommunen hängas... efter att de gett kompensation (för vad vet jag inte). Det riktas även ilska mot att vattenleveransen som kommit till sjukhuset är till för just sjukhuset och inte för allmän hämtning.

Jag erkänner att jag suckade lite igår då jag aldrig förr upplevt att vatten tagit så lång tid på sig att svalna, men jag fattar ju att det inte egentligen är nåt att gnälla om. Snarare är det en påminnelse om hur priviligierade vi är som, normalt sett, kan ta fräscht drickbart vatten direkt från kranen närhelst vi behöver. 

Vatten kommer det uppifrån även idag, till och från i alla fall (just nu från), och i kväll är det dags för fotboll på Vångavallen. Senast det begav sig regnade det också men vi satt tryggt och torrt en bit upp på "fel" läktare. I kväll sitter vi på i princip rätt ställe och bör klara oss om det regnar rakt ner eller från norr, men blåser det från söder är det nog på gränsen. Så jag får väl så smått börja testa vilken kombination av kläder som fungerar bäst utifrån både temperatur och väta. Det är avancerade grejer det där 😁. 

Förrutom att jag kokat vatten, har det hänt nåt mer i mitt liv de senaste två veckorna? undrar ni säkert. Jo det har det. Bl a var jag förra lördagen för första gången på nästan två år ute på krogen när det var karaoke, det har jag saknat väldigt mycket och rev av några bidrag och hoppas inga åhörare fick sin hörsel allvarligt skadad. Skjuts dit och skjuts hem sparade så mycket det gick på energin och det tog "bara" 6 dagar innan jag återhämtat mig 😉.

I söndags var jag ute på egna äventyr i Stora Staden Malmö. En bowlingmatch bevittnades, två affärer som inte finns hemma längre besöktes och sen avslutades det hela med en runda på IKEA. Ja det blev en heldag verkligen. Mellan varje förflyttning via bil och mellan varje sak jag gjorde så blev det vilopaus och jag hade matsäck med mig för att säkerställa näringsintaget med. Trött i skallen var jag i alla fall, rejält, när jag till slut drog mig mot kassan på IKEA. Så pass att jag tvekade på att ta självscanningen, skulle jag fixa det? Men så blev det i alla fall och jag gick väldigt metodiskt och noggrant tillväga för att inte missa nåt. Lik förbaskat fick jag när det blev stickprovskontroll för mig att jag glömt en vara, den dyraste 👀 ... men det hade jag inte 😊.

Det blev en del steg totalt under söndagen, men det var ändå inte främst en fysisk ansträngning. Nej bilkörningen (om än korta stunder i taget), ljud- och ljusintryck samt ”scanning” av hyllor och gångar för att hitta rätt är det som sätter mest spår. Och kognitiv ansträngning skapar inte bara just kognitiv försämring, så logisk är inte min ME, utan det påverkar även fysiken via t ex ökad muskelsvaghet och ortostatisk intolerans.
Balans var därför ordet för dagen igår och jag försökte mig på en ”rensa skallen, se havet och insupa frisk luft”-runda utan att utmana och pusha kroppen. Den fick helt och hållet bestämma tempot och när det skulle pausas. Därav tog det mig också 50 minuter att avverka ett par kilometer, men så får det vara. För några år sedan hade jag antagligen inte kommit ur sängen alls.

På lördag vankas det Halloweenfest hos goda vänner, och min outfit ät inte ens nära att vara färdig. Det var så gott om tid när jag köpte grejerna att jag sköt fram det, det är ingen brådska ... men jo nu börjar det bli det! Det är inget avancerat jag behöver göra dock, men det ska likväl göras. Före lördag kl 17 😊.

Men se på sjuttsingen! Nu är det t o m sol 🌞! Kanske kan det bli en regnfri match ikväll ändå. 

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...