Julmust. Inte vintermust. |
Ett mer reellt hot kom från EU för en del år sedan då det beslutades att karamellfärg skulle förbjudas i maltdrycker. Och dit ansågs julmusten, som tidigare betraktades som ett alkoholfritt öl, höra. Vi kunde dock andas ut när musten i stället klassades som läsk och därmed inte omfattades av förbudet. Beslutet av enskilda bryggerier att inte längre sälja julmust i små glasflaskor i back möttes också av en hel del upprördhet då smaken inte anses vara alls densamma i PET-flaskor.
Det finns också en hotbild kring själva receptet som många försökt lägga vantarna på i snart 100 år. Men hemligheten bakom den unika blandningen av ingredienser kan varken den stora amerikanska läskjätten eller Wikileaks avslöja. Endast ett par–tre personer i familjen Roberts i Örebro känner till själva essensen i familjeföretaget. De förser i stort sett hela den svenska julmustbranschen (över 98 procent) med de smaker som behövs för tillverkningen. Det har gjorts försök av olika bryggerier att ta fram egen essens, men det har så gott som alltid slutat med att man gett upp och kommit tillbaka till Roberts AB. Familjen ser det som ett stort ansvar att förvalta denna långa tradition som blivit ett allt viktigare inslag i vår kultur.
Det finns också en hotbild kring själva receptet som många försökt lägga vantarna på i snart 100 år. Men hemligheten bakom den unika blandningen av ingredienser kan varken den stora amerikanska läskjätten eller Wikileaks avslöja. Endast ett par–tre personer i familjen Roberts i Örebro känner till själva essensen i familjeföretaget. De förser i stort sett hela den svenska julmustbranschen (över 98 procent) med de smaker som behövs för tillverkningen. Det har gjorts försök av olika bryggerier att ta fram egen essens, men det har så gott som alltid slutat med att man gett upp och kommit tillbaka till Roberts AB. Familjen ser det som ett stort ansvar att förvalta denna långa tradition som blivit ett allt viktigare inslag i vår kultur.
Det hela började efter förra sekelskiftet, när nykterhetsmannen och läskedrycksfabrikören Robert Roberts skickade iväg sin son på resa i Europa. Det visade sig vara en god investering, den unge Harry kom tillbaka från Tyskland med en ovärderlig receptlista och en idé om ett bra alkoholfritt alternativ till julbordet. Försäljningen tog rejäl fart på 1920-talet då alkoholmissbruket sågs som ett stort samhällsproblem som debatterades flitigt och efterfrågan på alkoholfria festliga dryckesalternativ blev större. Julmusten har sedan dess blivit en kulturbärare av rang och utvecklingen har skett stadigvarande fram till dagens julmustbloggar och lagrade specialutgåvor i vackra flaskor. Varje svensk dricker i genomsnitt ca 5 liter julmust per år.
Trots att essensen alltså är samma i i princip all julmust varierar smaken mellan olika märken och sorter. Smaken påverkas av blandningen av vatten, essens och sötning likväl som tillverkningssätt, övriga kryddor och tillsatser samt lagring.
Trots att essensen alltså är samma i i princip all julmust varierar smaken mellan olika märken och sorter. Smaken påverkas av blandningen av vatten, essens och sötning likväl som tillverkningssätt, övriga kryddor och tillsatser samt lagring.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar