torsdag, december 19, 2019

Lucka 19: Julfirande i Indien?

Nu när det närmar sig 15-årsdagen av vår resa till sonens födelseland för att bli en familj så känns det vettigt att plocka in Indien i kalendern med. I Indien samsas en rad religioner, och kristendomen är en av de 8 huvudsakligen representerade. Ca 2,5% av landets befolkning är kristna vilket motsvarar runt 25 miljoner människor och trots den lilla andelen finns kyrkor i många städer. Julfirandet är dock synligt även utanför kristna sammanhang då man i synnerhet i vissa områden har anammat andra delar av de västerländska traditionerna.

Kristendomen kom till Indien ca år 54 e.Kr genom att portugiser bildade ett större kristet samhälle i Goa på landets västkust, och ca en fjärdedel av Goas nuvarande befolkning är kristna. Av dessa är många katoliker vilket även avspeglas i julfirandet. Som i många andra länder brukar de yngre (men även de lite äldre) gå ut i grannskapet, knacka dörr och sjunga julvisor. Här är också julgranar en viktig del av julfirandet, eller snarare julträd då många helt enkelt tar in det träd som de hittar, vilket ofta kan vara ett mango- eller bananträd. En stark tradition i Goa är den att hänga upp stora, stjärnformade lyktor av färgat papper på julafton. Ännu längre söderut längs kusten finns staten Kerala Were där drygt 20% är kristna, de flesta katoliker, och där fastar de mest traditionella från 1 december till midnattsmässan på julafton.

I nordvästra Indien ligger en än större tonvikt vid julvisorna – varje natt, i en hel vecka, går många i befolkningen ut och sjunger julvisor för grannskapet. Till skillnad från Goa, vars julvisor är starkt influerade av väst, brukar man i de nordvästra delarna av Indien sjunga sina egna julvisor.


Indiska julbord är starkt influerade av den västerländska julmaten men även olika rätter med kyckling, lamm och curry i olika former är vanligt i de allra flesta delarna av landet. Något som är populärt att äta som efterrätt är Bebinca, som är en slags pudding i sju lager. Rätten har portugisiskt ursprung.





Vi fick vår son i Kolkata (Calcutta) i nordöstra Indien. Det är Indiens tredje största storstadsområde och vi bodde på ett hotell med många internationella gäster. Det första som mötte vårt synfält när vi kom in där var den största och pråligaste julgran jag någonsinn sett och i en lokal i anslutning till hotellrestaurangen pågick en  julfest. Marknader och köpcentrum var också pyntade med girlanger och ljusslingor och gatorna i de mer ekonomiskt stabila områdena var rikligt utsmyckade. Vi fick veta att även många indier som inte är kristna har tagit till sig delar av det julfirande som vi är bekanta med och filosofin hos en del är att det är synd att missa en anledning till fest oavsett ursprung. Detta är såklart bara en begränsad del av landets befolkning förunnat då fattigdomen är utbredd och en minoritet har tillgång till en majoritet av tillgångarna.
Foto från Kolkata i juletid.

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...