lördag, december 21, 2019

Lucka 21: Kulor i grenen.

Ja alltså julkulor i grangrenen. Typ. Våffå gör vi på detta viset?

I julgranens begynnelse hängde man äpplen i den. Förutom att tillgången ofta var riklig och smidigheten i att kunna käka upp pyntet när det tjänat sitt syfte så var en stor fördel att äpplena tyngde ner grenarna. Det blev då enklare att sätta ljusen rakt och snyggt.

Den senare traditionen med att i stället hänga kulor i granen kan spåras till Tyskland på 1840-talet. Till en början var de komplement till äpplena men började snart konkurrera ut dem helt. Först tillverkades olika figurer i bl a tenn, och de kunde ha formen av just frukt t ex, men snart började produktionen av kulor i glas att ta fart. Modet spred sig snart till stora dekar av Västeuropa och på 1870-talet även till USA. Med tanke på att man även långt senare än denna tidpunkt hade levande ljus i granen, elektrisk belysning blev inte vanligt i hemmen förrän en god bit in på 1900-talet, så verkar det där med tyngden från äpplena (nu kulorna) inte ha varit så viktigt ur just det hänseendet ändå.

Numera är de flesta kulor som säljs gjorda av plast, men glaskulor finns fortfarande att få tag på om man vet var man ska söka. Det finns också en herrans massa olika kulor i varierande utformning och även med innehåll. Vad sägs om whiskeykulor t ex? Kulor med choklad? Eller Stålmannen-kulor?

Hur mycket pynt det ska vara i en gran kan tyckas vara en smaksak. Men det finns faktiskt en uträkning på det där. Engelska matematiker har kommit fram till en formel som bl a innebär att en gran med en höjd av 152 cm ska ha 31 kulor. Hur de kommit fram till den formeln vet jag inte, den viktiga informationen är dold bakom en betalvägg och nånstanns där går min gräns för nyfikenheten.


Min (ja MIN, jag är julgransdiktator) julgran ser olika ut år från år. Detta året är den klädd med matta röda kulor i lite olika färger, ytterst lite guldigt spindelnätstunt glitter och en guldstjärna. Förra året gick pyntet i vitt och silver. Genom åren har även brunt, blått även guldigt pynt dominerat något år. Jag är t o m innehavare av en paket svarta matta julgranskulor, men de har aldrig använts. Än.

Förresten, ni kanske inte alls har kulor i granen? Ni kanske har pumlor i er? I så fall är det stor sannolikhet att ni bor eller är uppväxta i Norrbotten. Den benämningen är nämligen främst existerande där, i synnerhet i kustkommunerna, enligt språkvetare. Ordet togs upp i Svenska Akademiens ordlista år 2015. Ett annat, ännu mer lokalt, ord för julgranskula är polla som främst förekommer runt Piteå. Och runt Bureå har en del pommel, som betyder "något runt", i granen. Kär kula har många namn!


Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...