söndag, december 01, 2019

Lucka 1: Gott nytt år!

Nej jag har inte kollat fel i almanackan, det ÄR nytt år idag. Ty första söndagen i advent innebär början av ett nytt kyrkoår. Eller, egentligen började kyrkoåret kl 18 igår kväll. Den svenska vanan att fira aftnar mer än själva dagarna är kopplat till den gamla tideräkningen att en helgdag börjar kl 18 kvällen före. Under kyrkoåret har varje söndag och helgdag ett eget namn och tema med tillhörande bibeltexter och en psalm. 
Mer om kyrkoåret kan man läsa HÄR.

Första advent är ju i år även 1 december vilket innebär att första luckan öppnas i diverse kalendrar. Sonen öppnade sin Star Wars-kalender klockan halv ett i natt 😊, men chokladkalendern fick vänta tills i morse då han även kollade på TV:ns julkalender. Den sistnämnda fick godkänt betyg av både honom och maken, jag själv lär kolla i kapp senare i veckan. Och chokladkalendern ... den tyckte han först att han var på tok för gammal för och han skulle inte ha nån. Men för någon dag sedan ångrade han sig 😁. 

Idag har det planerats för en mysig kväll med familjen. På väg hem från eftermiddagens bowlingmatch köper maken med sig mat hem, därefter blir det adventsfika och första provsmakningen av första julgodiset framför den animerade filmen om Grinchen 😊. Förhoppningsvis kommer vi ihåg att tända datumljuset med.

Ungefär samtidigt som sonen öppnade luckan i natt tände jag förresten (pappers)stjärnan i sovrumsfönstret. Den fick bara vara tänd en kvart eller så, läggdags var passerad för länge sedan, men med tanke på allt bry jag haft att få den på plats så kändes det viktigt att den fick lysa en liten stund.


Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...