söndag, december 08, 2019

Lucka 8: kyssar under misteln.

Mistel är det allmänna begreppet för en halvparasitisk trädlevande blomväxt som växer på grenarna högt upp i kronan hos andra vedartade växter. Den sprids genom att fåglar äter bären och sedan lämnar sitt träck med fröna i, på det blivande värdträdets grenar. Det finns flera olika arter i tre olika familjer. Den i Sverige förekommande arten, så kallad europeisk mistel, är en fridlyst växt i Sverige. Man får inte plocka den eller skada dess värdträd. I Sverige kan man se mistel bl.a. i Bergianska trädgården i Stockholm, och på många platser runtom i Mälardalen.

Misteln har vintergröna blad, något som setts som magiskt i många kulturer. Kontrasten mellan det vintergröna livskraftiga och de vita giftiga bären fascinerade många. Man såg den som en växt med starka krafter som både skyddade hemmet mot ondska när den hängdes i dörröppningen och var en fruktbarhetssymbol.

På grund av denna hedniska bakgrund förbjöd kyrkan långt fram i historien användning av misteln. Bruket överlevde ändå i folklig tradition, och på grund av tron på mistelns nyttiga effekter på fruktsamheten uppstod seden att kyssa varandra i dörröppningen. Det har troligen skett någon gång under senmedeltiden. Sedens spridning och popularitet nådde sedan sin höjdpunkt i 1800-talets viktorianska England, möjligen för att det pryda samhället bättre kunde kontrollera kyssandet, när det skedde i full offentlighet. Charles Dickens nämner även traditionen i en av sina romaner. En numera ganska okänd del av traditionen är att när en man hade stulit sig en kyss under misteln, skulle han plocka ett av dess bär och kasta bort det. När misteln inte hade fler bär, hade den mist sin magiska kraft.

Det var också vid den tiden som misteln fick sin plats bland julens traditioner. Viktorianerna lade stor vikt vid att julen skulle inrymma kärlek och vänskap, och eftersom Jesu födelse ju också kunde ses som en symbol för fruktsamhet låg vägen öppen. Därför bjöd kyrkan in misteln, även om den inte räknades som en kristen tradition.

Själv har jag i år skaffat mig en mistel (konstgjord dock) på teleskophandtag så att jag ska kunna få mig lite kyssar här och där 😊. 

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...