måndag, december 16, 2019

Lucka 16: julgröten.

Tomtegröt, risgrynsgröt, julgröt... Kärt barn, eller kär gröt, har många namn.

Att vi äter risgrynsgröt till jul beror troligen på att risgryn förr var dyrt och därmed var gröten en festrätt, och för att lyxa till det ytterligare kokades den med grädde. Nu äts ju risgrynsgröt året om förvisso, t ex till frukost med kanel och mjölk, men som dessert och med saftsås eller bärsås intas den fortfarande främst till jul. Av resterna görs ofta ris a la Malta. Då blandas risgrynsgröten med vispad grädde och smaksätts med vanilj. En del går wild and crazy och gör ris a la Malta redan från början ... Jag då? Jo jag vill ha "vanlig" risgrynsgröt som del av julmaten så att säga, med saftsås till, och sen av resterna ris a la Malta med konserverade mandarinklyftor. Hur gott som helst!

Enligt folktron så skulle man hålla gårdstomten nöjd genom att på julaftonsnatten sätta ut en tallrik julgröt (som länge gjordes på korngryn och inte risgryn p g a det där med priset) med en klick smör i till denne. Gjorde man inte det kunde man råka ut för hämndaktioner, och det ville man absolut undvika. Detta utvecklades sedan till att ställa fram en tallrik gröt till jultomten att äta när han kom med klapparna. Det var också viktigt att gröten inte tog slut på julafton för det betydde otur i huset.

Hos oss är det tydligen Nisse Nys som käkar av den där gröten som ställs fram, ursprunget till det har jag glömt bort men sonen påminner mig varje år om att det är så.



Men varför lägger vi en sötmandel i gröten då? Jag har läst mig till att det till skillnad från många andra av våra jultraditioner inte är hämtat från Tyskland utan från Danmark. Ursprungligen var mandeln en bra sak att få på sin tallrik, för det innebar att man fick en mandelgåva som t ex kunde bestå av godis eller en leksak. Det sades även att den som fick mandeln skulle bli gift under det kommande året, om vederbörande inte redan var det alltså. Någon ordning fick det vara. Men senare började man på en del håll lägga en bittermandel i gröten i stället för sötmandeln, och den som fick den skulle då absolut inte bli gift. Hygglo! Numera är det vanligare att den som får mandeln ska ta hand om disken eller hitta på ett rim till gröten, det förstnämnda brukar man dock slippa lindrigt undan på. Grötrimmet har förkommit sedan 1700-talet men började förknippas med julen på 1800-talet då borgarklassen införde det i sina traditioner. Rimmen blev då snällare och mer rumsrena från att tidigare ha varit mer socialkritiska eller med en erotisk undertext. Allt var inte bättre förr? 😊

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...