fredag, december 13, 2019

Lucka 13: Datumljuset!

Ni hade förväntat er att dagens lucka skulle handla om Lucia va? Jag förstår tanken, definitivt, men hey varför vara som alla andra?

Men det här med att ha ett numrerat ljus man bränner på från 1 december till julafton, varifrån kommer den seden? Vet ni... jag har ingen aning! Jag har inte lyckats bli klok på't. Själva principen att räkna ner till julafton på ett tydligt sätt började enligt vissa uppgifter med julkalenderns förlaga från 1880-talet och därmed borde ljusvarianten vara nyare än så, enligt andra uppgifter fanns levande ljus med enkla markeringar även innan stearinet uppfanns i början av 1800-talet o s v. Har någon en riktigt bra bakgrundshistoria att ge så tar jag gärna emot den!

Idag finns i alla fall datumljus, eller kalenderljus som de också kallas, i många olika utseenden och storlekar att köpa i affärerna. Den stora utmaningen är att släcka dem i tid ... om man nu ö h t kommer ihåg att tända dem. Här hemma är vi inget vidare på det där, varvid läget på datumljusfronten just nu är detta →

Yepp, vi är på väg ner mot 9:an. Och idag är alltså den 13:e. Den som spar han har?

(OK jag ska vara sanningsenlig, fotot togs innan jag började skriva detta. Då jag är långsam i både tanke och fingrar numera har vi faktiskt kommit ner till 11 just nu 🕯.)

Har vi då inte uppmärksammat Lucia-dagen alls? Jodå, har jag ätit pepparkakor och köpt varsin lussekatt 😋.



Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...