torsdag, december 12, 2019

Lucka 12: Julgranen.

Ni som känner mig vet att jag är envis. Ibland på, eller över, gränsen till tjurskallig. Denna envishet ledde till att vi fram tills för några år sedan hade levande gran inne trots att jag visat mig vara allergisk och blivit känsligare för varje år. Men till slut tog det stopp och nu firar vår plastgran sin fjärde jul om jag minns rätt. Allergin har dock inte avtagit, snarare tvärtom. I helgen var jag t ex hemma hos en väninna utan att ha tagit Betapred i förebyggande syfte som jag borde eller ö h t frågat om hon hade gran. Det hade hon, jag rörde den inte men satt några meter från den utan att ö h t reflektera över det. Tills natten kom och med den klådan från helvetet på främst fötterna och ena armen, följt av en rejält utslagen Jennie med huvudvärk som extra bonus hela dagen därpå. Ett krux med just granallergin är att vanliga mediciner a la antihistamin inte fungerar nåt vidare för att det inte handlar om pollen utan dels om doftämnen som tar sig in alla möjliga vrår och irriterar slemhinnorna och dels om mögelsporer som får feststämning när de kommer in i stugvärmen. Och jag har ju just mögelallergi också, så ...

Men men, plastgran fungerar det med. En fördel är att den inte barrar så jäkligt och att den har inbyggd belysning så man slipper problemet med att det saknas en gren just där man vill sätta ljuset 😉. Något foto på årets gran kan ni inte få än, ty här kommer den inte fram förrän runt skolavslutningen. Färgtemat i den varierar, det har genom åren varit blått & silver, lila & gult, vitt, brunt & guld och lite annat. I år kommer det dock *ta i trä* gå i rött! Bildbevis kommer när det är dags!

Jodå, vi har också upplevt kombinationen av katt och julgran 😁. Året med två unga katter i hemmet samtidigt hade vi t ex fäst granen i taket ...







De första julgranarna här i Skandinavien placerades runt huset i midvintertid och kallades julruskor. Tanken var att hålla onda andar borta och bevara hoppet om vårens återkomst. Första dokumentationen om en inomhusgran i Sverige är från 1741 men det dröjde till 1800-talets andra halva innan de blev vanliga utanför de rikare hemmen och större godsen. 

Pynten bestod ursprungligen mycket av halmslöjd, frukt och konfekt samt levande ljus. Senare började man bland annat importera glaskulor från Tyskland och blanda upp med t ex flaggor och smällkarameller. Omkring 1930 fanns elektrisk julgransbelysing till priser som andra än de allra rikaste hade råd med, men den första elljusslingan sägs ha skapats i New York redan några år efter att Thomas Edison visat upp sin första fungerande glödlampa (vilket skedde 1879).

Vad har ni i toppen av er gran? Spira, stjärna eller något helt annat? Kanske inget alls? Spiran ska i alla fall symbolisera Odens spjut, Gungner, och stjärnan helt enkelt Betlehemsstjärnan som enligt evangelisten Matteus lyste över stallet där Jesus föddes och ledde de vise männen dit.

Vår vanligaste svenska gran, så kallad rödgran, heter Picea abies på latin. Kungsgranens latinska namn är Abies nordmanniana. Kanske en kunskap att stila med på nästa julmiddag?

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...