torsdag, december 21, 2017

Lucka 20: Blandad fakta om julen.

Det första julkortet skapades i England 1942. Världens största julkort vägde 2 ton. Världens minsta skrevs på ett riskorn till prinsen av Wales.

I Sverige och Finland var det förr dubbla böter för alla brott under julfriden.

Tomten måste färdas i 3000 gånger ljusets hastighet för att hinna dela ut julkappar till alla.

Julklappar har förresten delats ut i Sverige sedan 1600-talet. Då knackade givaren på fönstret eller dörren, kastade snabbt in klappen och sprang därifrån.  Det är i knackningen, eller klappen, som namnet julklapp har sitt ursprung.



Norska forskare har kommit fram till att Rudolf var röd om mulen p g a en parasitinfektion i andningsorganen. Hur han kunde flyga har de dock inte lyckats lista ut.
De flesta av tomtens renar har förresten mansklingande namn men är troligen honor eftersom hanarna tappar sina horn på vintern.

17300 är tomtens postnummer i Tomteboda.

Julgranen på Trafalgar Square i London som tänds under högtidliga former första torsdagen i december skänks från Norge och har så gjorts sedan 1947, denna gåva instiftades som tack för att Storbrittanien hjälpte Norge under andra världskriget. Granen står kvar till Trettondagsafton, då tas den ner och återvinns genom att bli till flis och jord.

Juldagen är enligt ett företag som analyserat Facebook-inlägg den dag då minst antal par gör slut. Det är däremot extra vanligt att göra slut två veckor dessförinnan.

Julen är den tid på året då det köps flest diamanter. Trots att många gör slut två veckor innan alltså 😏.

Det finns två öar som heter Christmas Island. En ligger i Stilla havet och den andra i Indiska Oceanen.




20 december har Israel och Moses namnsdag och det är Svenska Akademiens högtidsdag enligt beslut av Gustav III. Peps Persson fyller 71 år idag, O boy! Det är även Internationella mänskliga solidaritetens dag.

20 december, det var igår det. Och igår var det skolavslutningsdag vilket i vårt hem betyder julpynts- och granklädnadsdag. Mer om det i ett senare rafflande inlägg... eller, ta bort ordet rafflande men resten stämmer!

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...