fredag, december 01, 2017

Adventskalendern, lucka 1: datumljuset.

Så var december här och det är dags att starta bloggens adventskalender. Nu får ni ta i beaktande att jag är glömsk och har sjukdom att skylla på, detta ihop med att vissa saker faktiskt är så viktiga att de bör upprepas gör att en del innehåll blir en repetition från tidigare år. Försök stå ut.

Alltså. December är här. Och förrutom att första luckan i adventskalendern öppnas så är det dags för datumljuset, eller kalenderljuset om man så föredrar, att bli påtänt. Eller ja, ni fattar vad jag menar.

Jag har försökt läsa mig till någon intressant fakta om datumljusets historia men funnit förvånansvärt lite. En sak jag fått veta är i alla fall att de tydligen bl a är vanliga i Storbrittanien, och då gissar jag att de går till 25 i stället för 24 eftersom de i likhet med de flesta andra firar juldagen främst och inte aftonen som vi här i Sverige. Men jag har inte kunnat få detta bekräftat så det får förbli en gissning. Vissa hävdar att det var stearinfabriken Liljeholmens som introducerade datumljusen, att det var deras egna grepp på adventskalendern. Andra hävdar att ljusen precis som många andra inslag i vårt julfirande ursprungligen härstammar från Tyskland. Men det mesta pekar mot att traditionen faktiskt uppstod i Danmark i början av 1900-talet, och det finns bl a en dansk bok där barnen får tipset att rita 24 streck på ett ljus för att göra nedräkningen till jul mer spännande. Om någon av er har den ultimata faktan från den ultimata källan så får ni gärna delge den och bringa total klarhet i frågan.

1 december är för övrigt bl a Woody Allens och Bette Midlers födelsedag, Kung Henrik I av England avled detta datum 1935, Oskar och Ossian har namnsdag enligt nuvarande svensk almanacka och Rumänien har nationaldag.


De flesta år muttrar jag över att det är för lite ljus kvar efter sista sifforna, allså att nr 24 är aldeles i slutet på ljuset vilket innebär att har man mossa (eller lav!) eller annat pynt, t o m så lite som en ljusmanchett, så döljs sifforna. Samtidigt tar det ofta flera timmar att bränna ner till ettan, i den änden har de minsann inte snålat. Men i år har jag hittat ett lagom tjockt och lagom snyggt ljus med mellanrum mellan 24 och ljusets slut 👍. Och kanske når vi ner till ettan innan Lucia...

Välkommen december!

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...