tisdag, november 07, 2017

Tonfusk, hyckling, göttbullar och fejkon.

Ja i vegovärlden är det väldigt populärt att hitta på fyndiga namn på animaliefria rätter och produkter som är tänkta att efterlikna ickevegetariska diton. Jag kan medge att ett fåtal av dem är smidiga och bra emellanåt men över lag föredrar jag att kalla maten för vad det är helt enkelt. Dels för att det lätt blir mest löjeväckande annars och dels för att vegovarianten ärligt talat oftast inte är så himla lik den animaliska. Ofta när någon utropar "åh det smakar precis som kött/leverpastej/Kalles kaviar/fiskpinnar!" så känner jag bara Eh, nej inte direkt. Det betyder inte att det nödvändigtvis smakar sämre, men annorlunda.

Därför gör jag vanligtvis inte "Veganskt Skagenröra" t ex, utan jag gör tofuröra helt enkelt. Och jag gör inte göttbullar, jag gör sojafärsbullar eller bönbollar eller något annat. Jag gjorde inte hycklinggryta igår utan jag gjorde vegetarisk höstgryta. Och idag på frukostmackan hade jag inte tonfuskröra utan kikärtsröra. Inte jättelikt tonfiskröra men inte helt olikt heller faktiskt, i konsistensen inte minst påminner det en hel del om vartannat. Hur som helst: det var GOTT!

Till 2 normala smörgåsar, eller ca 6 st snittar, gör kikärtsröran såhär:

Mixa 2 dl kokta kikärtor grovt, det ska vara lite bitar kvar. Väljer ni att göra det med stavmixer så täck med en handduk första sekunderna om ni inte vill ha kikärtor över halva köket. Tro mig, jag talar av egen erfarenhet.

Blanda kikärtorna med 1 msk finhackad rödlök, en liten skvätt olivolja, några droppar pressad citron, 1 tsk senap (inte för stark, hellre åt det sötare hållet), 1 tsk hackad torkad dill, ½ dl äggfri majonäs, en nypa salt och ta några rejäla varv med pepparkvarnen. Låt stå och gotta sig en stund i kylskåpet under tiden ni städar undan kikärtsbitarna ni spridit över köket om ni inte hörsammat min uppmaning i förra stycket.


Ät på mörkt bröd tillsammans med grönsaker och örtsalt.

Alternativt gör mindre snittar och servera som förrätt eller fyll crustader med röran som tilltugg till välkomstdrinken.

Eller varför inte fylla en baguette med rikligt av röran, salladsblad och valfria grönsaker och ta med på utflykten?





Jag nämnde vegetarisk höstgryta tidigare. Den gjorde jag igår och blev helnöjd. Även maken, som ju inte är vegetarian och inte kan tänka sig det heller, tyckte den var väldigt god. Recept? Javisst!


Det var det där med för mycket fritid igen...
Nu ska jag försöka ägna en del av den fritiden åt en promenad. Någon sådan har det inte blivit sedan i fredags då helgen slutade riktigt uselt och igår lyckades jag med nöd och näppe genomföra min korpmatch i bowlingen. Idag är värknivån hög men den typiska PEM-reaktionen (Post-Exertional Malaise, alltså den ansträngingsutlösta försämringen som är kardinalsymtom vid ME) har inte slagit till (än...) så jag borde kunna ta mig en sväng. Väderförutsättingarna är strålande, det är en vacker solig höstdag med bara svaga vindar och efter frostgrader i natt är temperaturen uppe i tio friska på celsiusskalan. Wish me luck!



Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...