fredag, december 26, 2014

Julen kan knäcka den bäste.

En laddning av julmatsdisk klarade maskinen av, sedan drog den sitt sista andetag.  Man kan säga att vi tog kål på den, om man vill vara ännu vitsigare. Visst, den hade varit krasslig ett bra tag och var till åren kommen. Och nog hade vi väntat oss att detta skulle bli vår sista jul ihop. Men rent egoistiskt ville vi ju ha den kvar så länge som möjligt. Nu är det alltså över. 
Men snälla, bli inte alltför sårad över att vi imorron antagligen köper en ny. Livet måste gå vidare, och handdiskning tillhör inte våra favoritsysslor. Någon annan får, bokstavligt talat, ta din plats.

Diskmaskin, vila i frid!

Och nu blir det receptdags! Jag lade ju in sill själv i år och alla tre provsmakare hittills har gett den tumme upp. Så om inte annat för att jag ska kunna leta upp recepten igen nästa år ;-) så delar jag med mig av dem här.

Ja, jag gjorde egen senap också, men där får ni inga recept. Jag fick helt enkelt inte till det. Jo en sort blev fullt ätbar, men den fick jag spä ut och ändra och ha mig så mycket, öka på grädden och sockret i första hand, att jag inte har nån aning om hur stor mängd jag hade av varje sak till slut ;-) Hade jag stannat vid originalreceptet hade senapen blivit så stark att öronen kryllat sig av minsta droppe, nu blev den rätt het trots att jag alltså gjorde den mycket mildare. Jag gillar stark senap, men det finns gränser ;-)

Just det, sill var det ja. 3 burkar Lysekils inläggningssill har jag använt. Inte snabbvarianten, 5-minuterssillen, utan vanlig inläggningssill. Och så skar jag filéerna i mindre bitar.

Grundinläggning: koka snabbt upp ½ dl ättiksprit 24%, 3½ dl vatten och 2 dl socker. Tillsätt 15-20 kryddpepparkorn och 4-5 lagerblad och låt svalna. Häll lagen över sillbitarna i en stor ren burk och låt stå kallt minst ett dygn innan det är dags för nästa steg där sillen delas upp och blir till 3 olika sorter, ungefär lika mycket av varje.

Inlagd sill/löksill
Varva sillbitar med rikligt med tunt skivad rödlök. Häll lagen över. Låt stå kallt minst ett dygn till innan servering.

Herrgårdssill akvavit
Häll av lagen. Varva sillbitar med en liten näve tärnad rotselleri, en liten näve tärnat skalat rött äpple, en liten bit tunt skivad morot och ½ skivad rödlök samt 1 krm hela kumminfrön och 1 krm fänkålsfrön. Blanda lagen med 2 msk Herrgårdsakvavit (går såklart med annan akvavit också) och häll över. Låt stå kallt minst ett dygn innan servering.

Skånsk senapssill
Häll av lagen. Blanda samman 4 msk skånsk senap, 1 msk vinäger, 1 msk strösocker, ½ tsk vitpeppar och 1 krm salt. Rör häftigt ner 1½ dl matolja lite i taget. Vänd ner sillbitarna och förvara i väl tillsluten burk i kylskåp. Man kan också förvara senapssåsen för sig för sig, kallt, fram till serveringen och då bara slå den direkt över sillen på uppläggningsfat.

Samtliga inläggningar bygger på recept från ICA som sedan modifierats litegrann av mig. Jag kan alltså inte ta åt mig hela äran ;-) 

På tal om akvavit... det blev en vit jul! Lite i alla fall. Igår på juldagen kom det ett tunt lager snö, och eftersom temperaturen krupit lite neråt idag så ligger det mesta kvar på gräsmattor och buskar och så. Ett tunt lager är bättre än ingenting, men jag vill ha mer!!! Alla snöälskare förtjänar en vit jul! Så det så.




Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...