tisdag, december 10, 2019

Lucka 10: Jultomtens utseende.

När vi tänker på tomten tänker vi ofta på en rundlagd vitskäggig gubbe i röda kläder med vita fluffiga kanter. Men så har han inte alltid sett ut. Ända sedan gammalkyrklig tid har den blå färgen symboliserat hoppet. Därför var historiens jultomte i stor utsträckning mörkblå, vilket också är den färg som den ryske Fader Frost föredrar. Under amerikanska inbördeskriget framställdes han i media som en liten alfliknande man, den lille mannen gick i övrigt helhjärtat in för nordstaternas krigsinsats mot sydstaterna, och i tidens anda var han klädd i blå rock med vita stjärnor samt röd- och vitrandiga byxor. Under årtiondena därefter avbildades tomten ofta i mörka kåpor.

Första tomte-illustrationen av
Sundblom för Coca Cola
år 1931.

Men sen var det väl ändå Coca-Cola som gjorde tomten röd? Näe ... inte riktigt. Tomten hade börjat avbildas i röda kläder innan läskföretaget tog med honom i sin reklam. En konstnär vid namn Louis Prang hade t ex en rödklädd gladlynt tomte på flera julkort redan 1885. Den röda klädseln var dock vad Coca-Cola nappade på när de tog med tomten i sin reklamkampanj 1931. Syftet med kampanjen var att få konsumenterna att se på drycken som något annat än bara en svalkande sommardryck. Företaget anlitade illustratören Haddon Sundblom som sedan under flera årtionden finjusterade vår bild av jultomten. Så man kan säga att Coca- Cola inte gjorde tomten röd, men de var de som på allvar cementerade den internationella bilden av honom.






Vår egna mest kända illustratör när det gäller tomten får Jenny Nyström anses vara, främst via de många julkort hennes bilder syns på. Dessa har sedan också stått förlaga för t ex porslinsfigurer..

Jenny Nyströms tomte till vänster ser väl snäll ut? Det har definitivt inte alla jultomtar genom tiderna gjort. Jag menar, hur många ur min egen generation har inte traumatiska upplevelser av en skräckinjagande tomte med täckande konstig gummiluktande mask med små hål för ögonen, en tomte som med det yttret kommer och vill ha små barn i sitt knä på julafton? För att inte tala om de många porslingsfigurerna som ser rentav elaka ut? Förvisso var de äldre förlagorna till vår jultomte ofta långt ifrån sympatiska, men när man nu svängt till att framställa tomten till nåt snällt men rättvist som kommer med julklappar så kan han väl ändå se hyfsat vänligt inställd ut?



Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...