måndag, september 21, 2015

Men, hur tänkte ni nu?

Det undrar jag ofta. Senast för några timmar sedan. Ang ryktet om att Måns Zelmerlöv ska leda Melodifestivalen nästa år säger t ex en del att Nej nej det ska han verkligen inte för han "behåller inte byxorna på". Jaha, tänkte jag, är ni rädda för nakenchock i TV? Nej det handlar då om att han ska ha varit otrogen. Jomen exakt vad har det med programledarskapet i TV att göra? Och även om vi är överens om att otrohet är fel så är det ju ganska vanligt så skulle alla som varit otrogna uteslutas skulle det nog inte finnas så många hyfsade kandidater att välja mellan. Hur tänkte ni nu?

Eller ang prinsessan Sofias privata lägenhet i Kapstaden som köptes ett halvår före hon gifte in sig i kungafamiljen. Expressen benämner den "lyxlägenhet" vilket är den första saken folk reagerar på. Det kan inte vara nån lyx eftersom den bara kostade 1,3 miljoner. Men alltså, är det helt främmande att saker och ting kostar olika mycket i olika länder? T o m olika städer. Troligen åsyftar de att den är lyxig med Sydafrikanska mått mätt, det spelar ju mindre roll att man bara får en enrummare i centrala Stockholm för den summan, det är ju inte där den ligger. Hur tänkte ni nu? Och i nästa steg kommer kommentarerna om hur många flyktingar hon nu kan ge bostad. Hmm, det är en lägenhet på ca 75 kvm. Motsvarande ca en normalstor 3:a. Hur många flyktingar förväntar ni er att alla andra som har en lägenhet om 3 rum och kök eller mer ska husera? Hur många flyktingar har ni själva boende hos er? Varför är just Sofia skyldig att ge hem åt flyktingar mer än alla andra, och hur stor chans tror ni de skulle ha att få ett bra liv i Sydafrika? Eller glömmer ni att det är där lägenheten finns och inte i Sverige? Hur tänkte ni nu?

Eller varför inte ang U2:s konsert på Globen ikväll som fick ställas in p g a någon form av hotbild mot en person och en misstänkt beväpnad man. Inget nämns ö h t om nationalitet eller bakgrund på varken den misstänkte eller den som hotbilden finns mot. Nyheten hinner ändå knappt släppas förrän de första kommentarerna om vad invandringen ställt till med kommer. Nog för att många smygrassar, eller ickesmygare också för den delen, anstränger sig för att skylla allt negativt på invandringen i allmänhet och nu på sistone flyktingmottagandet i synnerhet men detta var t o m extremt för att vara dem. Man måste ställa frågan: hur sjutton tänkte ni nu?

Å andra sidan, ibland kanske det är skönt att slippa veta hur en del tänker. Det är kanske vad som gör att man ö h t kan sova på nätterna. Ibland...

söndag, september 20, 2015

Måste man verkligen förstå för att kunna respektera?

Jag ser på I am Cait och har lite blandade känslor inför Caitlyn Jenner som "företrädare" för transgender-personer (det begrepp hon själv använder) eftersom hennes situation och förutsättningar i övrigt på många sätt skiljer sig från de flesta andra men jag följer serien med stort intresse. Och jag fick en tanke idag när jag hörde Caitlyn prata med mamman till 14-åriga Kyler som begick självmord bara några dagar innan hans nya födelseattest kom, och inte p g a mobbing och illa behandling från andra barn i skolan t ex utan p g a hur vuxenvärlden inte gav honom respekt för att de inte förstod honom. Därav funderingen: måste man verligen förstå för att kunna respektera? Jag kan relatera till att inte kunna förstå hur det är att känna att ens biologiska könstillhörighet inte stämmer med sin person, jag kan själv inte förstå egentligen för det är så långt ifrån mig själv. Men skulle det hindra mig från att respektera de personerna? Icke...

Jag ser ingen anledning att vägra kalla Kyler för "han" bara för att han föddes till en kvinnlig biologisk könstillhörighet bara för att man inte kan förstå hur det är, jag ser ingen som helst anledning att vägra kalla Caitlyn för Caitlyn bara för att hon tidigare var Bruce bara för att jag har svårt eller rentav omöjligt att sätta mig in i hennes situation, och jag ser definitivt ingen anledning att kalla dem äckliga, kasta glåpord, vara nedvärderande mot dem bara för att de gått igenom något man faktiskt inte riktigt begriper sig på. Hur skulle det skada någon att benämna transpersoner med det namn och det pronomen de önskar och känner är viktigt för dem, och på vad sätt hotar deras relation till sin könstillhörighet vår egen relation till vår? Så mitt svar på frågan är ett klart nej. Sluta använda "jag kan inte förstå det" som ursäkt för att slippa visa respekt och behandla andra som de medmänniskor de är!



fredag, september 11, 2015

Husmorspoäng tack!!

Hur många husmorspoäng får man när man gör egen bearnaisesås? Många va?

Visst vill ni ha lika många? Då är jag hygglo och delar med mig av receptet, så som jag gör det. Idag var andra gången och jag har lyckats båda. Helt fantastiskt.

Plocka fram och förbered alla ingredienser i förväg, töm blåsan och kasta ut ungarna för när det är dags att koka upp och vispa ihop är det brådis och det går inte att avbryta mitt i processen.

Smält 150 gram smör först och låt det svalna lite. Hacka en schalottenlök fint. Plocka fram 1½ msk torkad dragon, 1 msk vitvinsvinäger, salt och peppar (vit eller blandad).

Rör sönder två äggulor i en kastrull och tillsätt 3 msk vatten, schalottenlöken, dragonen och vinägern. Koka upp och sjud under ständig omrörning/vispning tills det tjocknat till ungefär sockerkakssmetskonsistens. Tag av från värmen och ställ på t ex en lätt fuktad handduk så det blir stabilt. Därefter är det dags att omedelbums vispa ner smöret. Först bara några droppar i taget, under ständig vispning, och därefter i en tunn tunn stråle. Det blir till att vispa så in i helsicke, vilket gör det tur att jag inte gör såsen så himla ofta med tanke på mina händers status. I alla fall, när allt smör är nervispat kan ni smaka av lite med salt och peppar. Häll upp på burk med lock och sätt in i kylskåpet. Ja det är en kall variant av bearnaisesås, det glömde jag säga :-D Fast det går säkert att äta den nylagad varm också utan att avlida.


Såsen tjocknar lite till efter att den kylts, så var inte bekymrade om den ser lite lös ut när ni häller upp den. Det viktiga är att den inte skurit sig. Även om det skulle hända så finns det sätt att rädda den på, men det får ni i så fall själva googla efter. Jag har inte behövt använda den räddningsplankan... än...

I originalreceptet finns både persilja och körvel med, körvel valde jag bort direkt och persilja upptäckte jag efter halva vispningen att den var slut. Men det blev bra utan också. Men ni får såklart ha om ni vill ;-)






Ett höst-tips som gör två flugor på smällen är stekta äpplen. Inte bara smakar det fantastiskt gott utan det sprider också en underbar doft i hemmet. Simon kom hem för en stund sedan och hann knappt innanför dörren innan han utbrast "Åh vad det luktar gott här!!"


Hur? Jo det är jätteenkelt. Kärna ur och dela äpplen, skalet kan vara kvar (om man inte har en mage som är känslig för det då). Man kan ha ganska stora bitar, jag valde rejäla klyftor. Stek i en klick smör tills de börjar mjukna, tillsätt sedan lite kanel och ytterst lite socker (eller t ex Stevia) och stek ytterligare en stund.

Njut t ex med en klick vaniljkesella. Ett gott, enkelt och höstigt mellanmål! Funkar som dessert också som omväxling till den klassiska äppelpajen.







Hösten ja, den får vi väl säga har kommit nu och som tecken på det håller vi på att tömma poolen och i vardagsrummet ska det bytas från vita till bruna gardiner. Ljusarrangemang och liknande kommer succesivt att delvis bytas ut och kanske öka i mängd också ;-). Jag gillar hösten och det får gärna bli lite mörkare och "murrigare" inne, det är inte ett dugg trist utan bara mysigt och stämningen förstärks av de levande ljusen. Men jag har inte riktigt kommit dit än och den senaste "installationen" känns fortfarande ganska somrig.

Murgrönan förresten, vilken fantastiskt växt. Klipp av en enda liten kvist och så vips kan man göra en ljusstake eller ett blomsterarrangemang mycket mer uppiffat. Vår murgröna växer vid och på lekstugan som drabbats av totalt förfall och ska plockas bort, men växten måste vi rädda kvar  på något sätt.

Höst är det som sagt, vilket på inget sätt hindrar att man grillar. Ikväll blir det grillklubba resp. quornfilé som äts ihop med en sallad och bakad potatis med ört- och vitlökssmör. Yummie!

onsdag, september 09, 2015

Fobier...

... har jag några stycken. Dock inte hiss-fobi. Härom dagen åkte jag talande hiss och väntade nästan på att Ylvis skulle dyka upp ;-) Jag undrar om en sådan upplevelse skulle hjälpa eller stjälpa de med hiss-fobi. Himla kul är det i alla fall, och imponerande hur grabbarna lyckas hålla masken!  

Jag påbörjade faktiskt detta blogginlägg redan i förrgår, sen hände något som gjorde att det inte blev klart. Livet hände. Som vanligt. Och livet hände inte på något roligt sätt denna gången, i stället fick en nära anhörig en tung sjukdomsdiagnos som inte bara påverkar den sjuke mycket utan även familjen runtomkring. Men mitt i det ska ju ändå livet gå vidare. 

Nåt positivt är att jag fått erfara att mitt beslut att engagera mig mer i flyktingdebatten och argumentera mer emot intoleranta och rent osanna skriverier kring invandring generellt faktiskt gör någon nytta, det går tydligen att få åtminstone en del att tänka om lite. Främst de där som i övrigt verkar hyfsat smarta människor men som ändå plötsligt köper brun propaganda rakt av utan att ifrågasätta det minsta eller tar satiriska texter för sanning. Så jag lär väl fortsätta, med varierande intensitet. 






Nåt betydligt roligare, snott från en
sida på facebook:











Lite mer speciell humor får man kanske ha för att greppa denna,
från samma ställe, men jag tycker den är skitkul:









Men kom igen. Liiiite kul tyckte du väl ändå att det var?








Nåt helt annat... På söndag har jag planerat att göra nåt jag inte gjort på flera år:  gå på en av TFFs matcher i div. 1. Bara för det lär de väl förlora, rent statistiskt kommer de ju närmre och närmre en förlust för var poäng de tar ;-) Men helt ärligt är det för dåligt av mig att inte ha varit på nån match på så länge, förr i tiden missade jag inte många hemmamatcher men sedan hände nåt. Skärpning nu då!











söndag, september 06, 2015

Man ska hålla vad man lovar.

Och min bloggbeskrivning utlovar bl a en blandning av skoj och allvar. Allvar har det blivit en hel del av på sistone, så nu är det dags för nåt skoj. Även om man såklart kan ta även skojet på största allvar :-D Vissa är mer tävlingsinriktade än andra... en del såpass att det snarare heter "dåliga förlorare". Jag pratar om ölbrännbollen. Det är allvarligt skoj!

På tal om tävlingsinriktade...:

Brännbollen så. Igår bröts en typ 30-årig tradition: vi utsocknes vann över lokalbefolkningen! Utan minsta lilla fusk, jag lovar! :-) Trots att delar av hemmalaget ville införa nya regler mitt under pågående spel. Och trots att vi under ca två femtedelar av matchen var i starkt numerärt underläge. Jag har sagt det förr och säger det igen: det viktigaste är inte kvantiteten utan kvaliteten. 



Själv bidrog jag väl inte med så mycket brännbollsmässigt. Jag kan varken fånga eller kasta med mina händer just nu så hälften av tiden var jag typ hejjarklack. Och några helvarv stod jag inte heller för, föga oväntat. Men jag träffade faktiskt bollen :D så att de andra också kunde springa in och lyckades nog störa nån av motståndarna med :-D Så lite av äran för vinsten tar jag faktiskt åt mig. Peter gjorde två helvarv och tog några lyror så han bidrog nog med lite mer än jag ;-) 

Efter allt sportande satt det fint med lite käk. Och lite mer öl, bland annat. Och så var festen igång. Samtalsämnena spann från pessar och menskoppar via film och musik till flyktingkris och rasism. Kring den musikaliska underhållningen brast det lite i planeringen, kommunikationsmiss antar jag, men sammantaget blev det en skön blandning och en hel del dansande. En hel del foton också, främst från väninnans dotter som är en jäkel med kameran. Jag både fasar för och ser fram emot att få se ett urval så småningom :-)

Lite fastnade även i min kamera.



 Några rumpor fastnade också :-)


När musiken tystnade kl 1 blev det lite undanplockning, fler oerhört seriösa och världsomvälvande samtal, regnig promenad och nattamat innan vi till slut stöp i säng, vi och vårt värdpar. Idag är det inte mycket krut kvar i denna burken ;-) och kroppen talar högt och tydligt om att den ägnat sig åt aktiviteter den inte är van vid (lägg ner den snuskiga fantasin nu!) Men det är det värt! Tror jag. Jag kanske omvärderar imorron...





Har människan blivit dummare...

... på senare tid eller har mitt filter bara blivit grovmaskigare? Jag undrar...

Hur kan man bara tro att man får en objektiv sanningsenlig rapportering kring flyktingsituationen från högerextrema och uttalat främlingsfientliga sidor?
Hur kan man bara ta det faktum att flyktingen innehar en nyare mobiltelefon som belägg för att denne inte är i skriande behov av hjälp?
Hur kan man på fullaste allvar säga "har man råd att fly har man så bra ställt att man klarar sig själv också" utan att ägna en tanke vid att man måhända haft råd att fly just för att man sålt allt man äger och har? Och utan att tänka på att lite eventuella pengar eller tillgångar knappast hjälper när ens stad bombas sönder eller man tillfångatas, torteras och dödas.
Hur kan man bara säga "vi har inte plats?" Nog för att jag är usel på geografi men t o m jag vet att Sverige knappast hör till de mest tätbefolkade länderna globalt sett.
Hur kan man gömma sin fientlighet bakom "vi i Sverige kan inte ta emot alla flyktingar" när det bara är enstaka procent som ö h t kommer till EU-länder och när Sveriges egna mottagande de senaste året handlat om några få tiondels procent av världens flyktingar. Den stora majoriteten tas dessutom emot av u-länder. (Ja jag talar här om de med flyktingstatus, inte den totala invandringen, då det är det aktuella här)

Ja jag skulle kunna fortsätta, men jag tror ni hajjar. För NI är väl inte dumma?

En annan kategori ägnar sig åt att klaga på de som faktiskt hjälper på olika sätt.
Att IKEA skänker 365 miljoner bemöts med kommentarer om att det är snålt, aldeles för lite, de borde skämmas. Hur mycket har man själv skänkt?
Att individer hjälpt nya landsmän utan egna familjer genom att agera handledare vid körkortstagning och med jobb- och bostadssökande bemöts med "hoppas ni gjort detsamma för svenskar!" Hur många har man själv hjälp på det sättet?
Att statsministern delat en videokonversation med en ung flicka som vill hitta nya sätt att hjälpa möts med kritik över att han inte lagt upp textade eller teckentolkade versioner och därmed "skiter i hörselskadade" och funktionsnedsatta. Inte som ett tips eller önskemål utan direkt nedsabling.

Ja jag skulle kunna fortsätta även här men ställer i ställer frågan:  Vad har man för störning när man måste bemöta allt positivt med negativitet??




torsdag, september 03, 2015

Oumph!

Nej jag fick inte en kudde i ansiktet eller nå't utan det är en matprodukt som heter så. Oumph! Epic Veggie Eating. Jag hade hört talas om det tidigare men inte sett det i affär'n förrän igår och då var jag såklart tvungen att prova. Det finns 8 olika varianter, varav två naturella och sex smaksatta, och jag valde det som heter Grill. Oumph! är baserat på sojaprotein från områden som inte skövlats för ändamålet och oljor och eventuella kryddor och örter är nästan uteslutande ekologiska.

Hur smakade det då? Tja först testade jag att bara steka några bitar och äta med stekt ägg och lite grönsaker och det var ingen höjdare ärligt talat. Men idag var det wok till middag, och strimlad Oumph! tillsammans med grönsaker, kryddor & örter, soja och sedan sötsur sås var riktigt gott. Jag ska nog fortsätta testa mig fram lite. Omväxling till quornfiléerna och tzaybitarna behövs.


Mitt bloggkonto här har förresten krympt. Jag har tagit bort mina båda andra bloggar, hembloggen och matmissbruksbloggen. De finns förvisso sparade på min dator om utifall jag skulle vilja återskapa dem men det känns inte så, dels har jag inte uppdaterat dem på länge utan blandat mer på denna bloggen i stället och dels har facebook tagit över en hel del som tips- och ventilationsställe. Bloggarna har helt enkelt spelat ut sin roll för ganska länge sedan.

På tal om hemmet och tips: nu när hösten kommit, delvis i alla fall, så kanske många av er är ute i trädgården betydligt mindre. Men det finns ofta en hel del vackert kvar där som får aldeles för lite uppmärksamhet. Varför inte plocka in lite av det?  Som vackra gröna kvistar t ex. Eller blommor från buskarna? En enda liten blomställning från t ex hortensian kan göra stor skillad. Tag vara på dem!


En stor del av min dag har gått åt till att tänka på och skriva om den katastrofala flyktingsituationen. Det finns ju olika syn på vad den katastrofen består av. En del tänker på det hemska i att boenden för ensamkommande barn förfular infarten till våra städer eller att de stackars pensionärerna inte får sylt till pannkakorna vilket givetvis bara kan skyllas på flyktingmottagande. Jag tänker däremot såklart på massdöd, krig och daglig kamp för överlevnad. En tillvaro så hemsk att de flesta i vårt privilegierade land inte ens kommer i närheten. För privilegierade är vi. Allt snack om hur vi slitit hårt för vår välfärd som nu raseras är verklighetsfrämmande för de flesta av oss har inte slitit mer än de flesta av "dem", tvärtom, och vi är inte ett dugg mer förtjänta av att ha tak över huvudet, välfyllda kylskåp och sociala skyddsnät än andra.  Jag skäms inte ett dugg för att jag har det såpass bra som jag har det, men förnekar inte heller att jag har det så bra mycket p g a ren tur att födas i ett land folk flyr till i stället för ifrån.

Nå, jag tänker inte gräva ner mig så djupt i detta här, en uppdatering på facebook startade en debatt som var både skrämmande och glädjande på samma gång när droppen till slut runnit över och jag inte kunde vara tyst längre. Men jag lär återkomma till ämnet framöver.

Av kvällen återstår nu att försöka samla ork att borsta gaddarna och gå till sängs. Och det, mina vänner, kan ta tid det.


onsdag, september 02, 2015

Om jag säger såhär...

... att vi har väldigt gott om plommon på vårt träd nu, och att jag älskar plommon, så kan ni kanske själva lista ut att ni ska vara glada att denna bloggen inte har varken live-webcam eller doftfunktion...

Och när er aptit nu sjunkit drastiskt kan jag berätta att hemkörda Bostongurkan blev en succé. Ja antingen det eller så har jag över-artiga gäster men jag tror faktiskt inte att de kunnat fejka gillandet så bra ens om de velat.

Nån mer gurkinläggning har det inte blivit sedan senast, bara en ny laddning hemkörd sylt (skogsbär + jordgubb, sötad med stevia). Utan jag funderar som bäst på vad jag ska göra med alla de plommon som vi faktiskt inte är förmögna att stoppa i oss snabbt nog, trots minst lika stort uttag som insättning (ja ni märker hur jag anstränger mig för att vara finkänslig va?). Min moster gör en jättegod plommongrej där hon lägger in dem i nån lag med nån form av sprit och så serveras de med hårt vispad grädde (funkar säkert med glass också), jag får nog försöka få tag på receptet av henne... Men nåt mer? Har ni tips så hojta! Helst inte marmelad och sånt för det äter vi så sällan och jag föredrar mi blåbärsvariant i så fall, utan hellre just något till dessert eller kanske någon chutneyvariant man kan äta till en bit kött (inte jag då, men...).

På tal om nåt helt annat: på lördag vankas öl-brännboll med efterföljande knytis och underhållning i metropolen Landskrona. Det är lokalbefolkningen i ett område där som kör detta event varje sensommar och då tävlar mot utomsocknes inbjudna. Till den senare kategorin hör då vi, inbjudna av våra goa vänner som även erbjuder oss sovplats så vi slipper rumla hem mitt i natten. Första gången vi var med var för... en hel del år sedan, jag behöver hjälp med att reda ut när det var. Och sedan har vi kunnat delta i snitt vartannat år eller så. I år kan vi!! Om inget oförutsett inträffar *knackar stenhårt i träskallen*. Just brännbollsbiten är givetvis på liv och död för en del, och själv är jag utrustad med en make som var fenomenal på att ta lyror förra året medans jag själv är bättre på öl-delen än brännboll-delen. Vi har alla våra specialiteter. Just i år lär jag dessutom vara ännu sämre på brännboll än vanligt eftersom mina händer absolut inte vill vara vän med mig och kass-knät är ungefär lika dumt som vanligt, men jag kan säkert psyka och störa motståndarna! Mun-musklerna är det inget fel på!! :-) Om inte annat kan jag ställa mig framför den som slår och lägga av en plommonfis...






Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...